Wizerunek odpowiednio ubranego kelnera jest niezwykle ważny w branży gastronomicznej. Niektórzy klienci potrafią ocenić cały lokal na podstawie jego wyglądu. Dlatego na strój kelnera czy kelnerki trzeba skierować dużą uwagę. Osoba obsługująca gości w restauracji ma częsty kontakt z ludźmi. To oznacza, że jej strój musi być schludny, czysty i praktyczny. Chodzi o to, by wzbudzić u innych zaufanie i sympatię.
Tradycyjny strój kelnerski powinien być stonowany. Najlepsze są klasyczne warianty ubioru. Do podstawowego uniformu kelnera zalicza się czarne materiałowe spodnie, skarpety w tym samym kolorze. Do tego półbuty, biała koszula i czarna mucha. Dla kelnerek pasuje czarna spódnica, cieliste rajstopy, czarne buty i biała bluzka. Dobrze jest, gdy kelnerzy posiadają odpowiednie identyfikatory, wówczas pomoże to gościom zorientować się, który pracownik ich obsługuje. Czasami przydadzą się też zapaski gastronomiczne. Są one dedykowane przede wszystkim kucharzom. Ale również w wypadku kelnerów i kelnerek jest to element dość często spotykany. Wygląd obsługi klientów w lokalach gastronomicznych jest sprawą naprawdę ważną. Dlatego należy dołożyć starań, by byli oni wizytówką restauracji czy kawiarni.