Dezynfekcja to proces zabijania mikroorganizmów w obiekcie lub przestrzeni, aby uczynić go bezpiecznym dla ludzi. Środki dezynfekcyjne są środkami przeciwdrobnoustrojowymi, które niszczą mikroorganizmy, co odróżnia je od innych antyseptyków, które po prostu zmniejszają liczbę bakterii.
Gatunki mikroorganizmów różnią się odpornością na środki dezynfekcyjne, ale nawet odporne organizmy mogą być ostatecznie zabite, zwykle przez kombinację procesów chemicznych i fizycznych.
Środki dezynfekcji są dostępne w postaci płynów, żeli i sprayów. Są one używane do zabijania zarazków na twardych powierzchniach, takich jak blaty, gałki drzwiowe i krany. Niektóre środki dezynfekujące mogą być używane w pralni do zabijania zarazków powodujących nieprzyjemne zapachy.
Niektóre formy chemicznych środków dezynfekujących są również bardzo skuteczne w zwalczaniu bakterii i wirusów. Niektóre chemiczne środki dezynfekujące mogą jednak pozostawiać toksyczne pozostałości, które mogą być szkodliwe dla ludzi i zwierząt.
Najbardziej powszechnym i skutecznym środkiem dezynfekcji jest ciepło. Ciepło zabija mikroorganizmy poprzez denaturację ich białek i przerwanie ich błon komórkowych. Ponadto zwiększa lepkość wody, utrudniając mikroorganizmom poruszanie się w roztworze. Aby osiągnąć wysoki poziom dezynfekcji za pomocą ciepła, musisz utrzymać temperaturę co najmniej 160°F (71°C) przez 30 minut lub 140°F (60°C) przez 1 godzinę. Można to zrobić za pomocą gorącej wody lub pary, ale gorące powietrze nie zabije bakterii ani wirusów.