W niektórych branżach istnieje szczególna potrzeba dbałości o higienę. Należą do nich między innymi obszar hotelarski oraz gastronomiczny, gdzie usługi świadczone są publicznie, w zamkniętych pomieszczeniach. Z uwagi na charakter przedsiębiorstw w nich działających nie można doprowadzić do sytuacji, w której wymagania BHP związane z zachowaniem odpowiedniego poziomu czystości nie będą spełnione. W budynkach hotelowych czy restauracjach przebywa bowiem dużo ludzi i stale się oni wymieniają. Dlatego firmy funkcjonujące w jednej z tych branż zaopatrują się w różnego rodzaju środki czystości i dezynfekcji. Co dokładnie stosują?
Tak naprawdę nie sposób wymienić wszystkich potrzebnych i powszechnie wykorzystywanych środków, ale z pewnością da się wskazać kilka najważniejszych. Należą do nich w pierwszej kolejności płyny dezynfekujące do rąk. Zabijają one wirusy i bakterie, dlatego każdy klient wchodzący do danego lokalu może czuć się bezpiecznie, podobnie zresztą jak pracownicy miejsca. Oczywiście bardzo ważne jest również pozbywanie się zanieczyszczeń z wszelkich powierzchni. Tutaj niezbędne okazują się preparaty do mycia i konserwacji powierzchni stalowych, zmywalnych oraz podłóg. Poza tym nieocenione są też substancje do czyszczenia różnorodnych sanitariatów czy też maszynowego mycia naczyń, co dotyczy kuchni. Wszystkie są dostępne w sklepach, jak również w internetowych ofertach takich jak https://www.higiena.net.pl/producent=ecolab/produkty,2, gdzie zakupić je można nawet indywidualnie.