Okres letnich i wiosennych dni nieodłącznie kojarzy się nam z imprezami na świeżym powietrzu. Jedną z form takich spotkań jest grillowanie. Wiele potraw przygotowywanych na ruszcie ma swój specyficzny i niepowtarzalny smak. Oprócz tego jednak znaczenie mają także aspekty zdrowotne przyrządzonych dań.  Wpływa na to przede wszystkim rodzaj sprzętu, którego używamy.

Szybciej i zdrowiej

Wielu z nas zastanawia się jaki rodzaj grilla wybrać. Jedną z bardziej popularnych form tego sprzętu jest grill węglowy. Pozwala on nadać potrawom wyjątkowego aromatu, charakterystycznego tylko dla takiego sposobu obróbki. Dzieje się tak za sprawą dymu, który powstaje w trakcie spalania brykietu bądź węgla drzewnego. Niemniej jednak należy podkreślić, że oprócz walorów smakowych, niesie to za sobą również pewne negatywne konsekwencje. W czasie tych procesów bowiem z rozpałki mogą wydostawać się substancje, które są szkodliwe dla naszego organizmu.

Dlatego dobrą alternatywą w tym wypadku jest grill gazowy. Ten rodzaj urządzeń pozwala uniknąć kontaktu naszego jedzenia z dymem, co sprawia, że nie przenikają do niego żadne trujące związki chemiczne. W ten sposób nasze posiłki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dodatkowo rozpalanie w przypadku takich sprzętów jak np. weber grill gazowy, jest bardzo szybkie i łatwe. Dzięki temu, zamiast stać przy ruszcie i często bezskutecznie próbując utrzymać ogień, możemy cieszyć się w pełni z jedzenia przygotowanych dań oraz spędzania czasu w gronie naszych przyjaciół.