Przygotowywanie smacznych przetworów w okresie przedzimowym ma już swoją tradycję sięgającą setek lat, kiedy to nasze babcie i prababcie przygotowywały smaczne weki z sezonowych owoców. Nie każdy zdawał sobie jednak sprawę z tego, że smaczna i pożywna konfitura z dzikiej róży, czy dżem śliwkowy są nie tylko smaczne ale przede wszystkim – pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Większość sezonowych owoców zawiera bowiem masę witamin i minerałów, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie narządów w naszym ciele.
Chcąc przez całą zimę cieszyć się smacznymi przetworami, które będą nie tylko nie smacznym smarowidłem do świeżych bułeczek ale również dodatkiem do różnej maści ciast warto zaopatrzyć piwnicę w kilka słoików smacznych konfitur. Soki które wykazują szereg właściwości zdrowotnych nazywane są sokami prozdrowotnymi, czyli takimi, które oprócz niesamowitego smaku pomagają nam zapobiegać licznym chorobom. Wśród takich specjałów wyróżnić należy sok malinowy, który jest nie tylko wyjątkowo smaczny ale przede wszystkim – znakomicie wpływa na odporność organizmu, sprawdzając się jako gorący zamiennik herbaty w czasie przeziębień.
Ogromem prozdrowotnych właściwości cieszy się również wyjątkowo aromatyczna i smaczna konfitura z dzikiej róży, która może stanowić dodatek do pączków, rogalików, czy być smacznym nadzieniem innych domowych wypieków. Dzika róża zawiera masę witamin i minerałów, które cudownie wpływają na stan naszej skóry i włosów, dodatkowo dostarczając do naszego organizmu różne witaminy.