Woda dostarczana do naszym domów przez wodociągi nadaje się do picia oraz użytkowania, ponieważ teoretycznie spełnia wszelkie niezbędne normy. Często jednak jej jakość pozostawia wiele do życzenia z powodu zbyt dużej zawartości zanieczyszczeń czy nadmiernej twardości. W takiej sytuacji zalecanym rozwiązaniem jest stosowanie różnego rodzaju filtrów, które z jednej strony poprawią smak wody przeznaczonej do picia, z drugiej zaś skutecznie ochronią instalację wodno-kanalizacyjną i urządzenia przed nieestetycznym kamieniem. W kuchni wodę można z powodzeniem oczyszczać dzbankiem Dafi wyposażonym w filtr węglowy.

Kilka skutecznych rozwiązań

W warunkach domowych doskonale wręcz sprawdzają się mechaniczne filtry do wody z wkładem z włókniny polipropylenowej (ewentualnie siatki metalowej), których zadaniem jest usunięcie zanieczyszczeń o wymiarach do 1 mikrona. Chodzi głównie o piasek, rdzę, różne zawiesiny oraz resztki środków uszczelniających. Tego rodzaju urządzenia mają oczywiście ograniczoną pojemność chłonną, dlatego co jakiś czas muszą być wymieniane. Montuje się je zazwyczaj na początku instalacji i bezpośrednio przed punktami poboru wody.

Dobrze spisują się również kuchenne dzbanki z filtrami węglowymi, które pozwalają uzyskać wysokiej jakości wodę pitną poprzez jej oczyszczenie z chloru i niebezpiecznych dla zdrowia związków organicznych, takich jak choćby węglowodory, pestycydy czy metale ciężkie. Niezwykle przydatną konstrukcją jest ponadto specjalna butelka na wodę z filtrem, idealnie nadająca się do zabrania do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Pozostałe polecane rozwiązania to m.in. odmanganiacze, zmiękczacze wypełnione żywicą jonowymienną oraz tzw. filtry z odwróconą osmozą.