Produkcja alkoholu w warunkach domowych niesie za sobą szereg zalet. To przede wszystkim oszczędność. Kupując sam sprzęt i regularnie produkując bimber, zwróci się on już po zaledwie kilku butelkach. Sam zestaw niezbędny do produkcji można kupić w pełni legalnie w sklepach. Ponadto to od nas zależy całkowicie moc alkoholu oraz jego rodzaj. Jednakże przed przystąpieniem do wytwarzania bimbru czy nalewki warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów.
W pierwszej kolejności należy zorientować się co wchodzi w skład takiego zestawu produkcyjnego. Niezbędny jest przede wszystkim plastikowy fermentator, rurki destylacyjne, termometr oraz mieszadło. Najważniejsze są jednak składniki, do których należą: woda, cukier i drożdże. Pomocna może się okazać również beczka dębowa. Jak widać nie potrzeba dużego wkładu by sukcesywnie zacząć produkować alkohol.
Produkcję należy rozpocząć od dobrania odpowiednich proporcji cukru oraz wody. Jej ilość to około 10 litrów. Gdy cukier całkowicie się rozpuści w gorącej wodzie należy uzupełnić nastaw do 25 litrów. Następnie trzeba dodać drożdży. Już zaledwie po kilku godzinach rozpocznie się fermentacja, która trwa 2-3 dni. Potem nadchodzi pora na fermentację cicho, po której można odpędzać bimber i przeprowadzić destylację.
Reasumując, pędzenie alkoholu w domowych warunkach to przede wszystkim oszczędność. Inwestycja w cały sprzęt do produkcji zwróci się niezwykle szybko. Ponadto możemy sami decydować o mocy nalewki oraz jej smaku.