Stół to najważniejsze miejsce, wokół którego podczas Świąt Wielkanocnych gromadzi się cała rodzina. Powinien on być przygotowany i udekorowany w wyjątkowy sposób, dzięki czemu do wnętrza uda się wprowadzić przyjemną świąteczną atmosferę. Styl dekoracji oraz umieszczonej na nim zastawy powinien przede wszystkim odpowiadać gustom i upodobaniom domowników.
Na każdym stole powinny znaleźć się kwiaty, które kojarzą się z budzącą się do życia wiosną. W bukiecie warto więc umieścić tulipany lub żonkile, a także bazie lub gałązki bukszpanu, które są jednym z symboli wielkanocnych. Kolorami, które zawsze sprawdzają się w przypadku świątecznego stołu jest przede wszystkim biel, zieleń oraz odcienie żółtego. Wprawiają one w dobry humor i sprawią, że wspólne biesiadowanie będzie jeszcze przyjemniejsze. Przygotowując stół nie można zapomnieć o właściwie dobranej zastawie. Każdy z domowników oraz gości powinien mieć przed sobą płaski, duży talerz, na którym będzie mógł położyć porcję sałatki, wędliny lub inne przystawki oraz potrawy. W wielu regionach kraju obowiązkową potrawą wielkanocną jest żurek lub barszcz biały, dlatego na stole trzeba umieścić także głęboki talerz oraz komplet sztućców. Przydatne mogą także okazać się dekoracyjne kieliszki do jajek, ponieważ podczas Świąt Wielkanocnych spożywa się ich spore ilości. Do dekoracji stołu warto także wykorzystać inne symbole związane z wiosną i świętami, takie jak kolorowe pisanki oraz baranki z chleba.