Zdrowe, wartościowe tłuszcze stanowią niezbędny składnik codziennej diety. Jednym z najzdrowszych źródeł tłuszczu są oleje roślinne, np. słonecznikowy i rzepakowy. Trzeba jednak wiedzieć jak z nich korzystać, aby nie utraciły swoich cennych właściwości. Sprawdźmy który olej nadaje się do smażenia, a który lepiej sprawdzi się jako dodatek do zdrowej sałatki.
Największym jego atutem jest wysoka zawartość witaminy E. Pod tym względem, przewyższa on większość dostępnych na rynku olejów. Ponadto jest bogaty w beta-karoten (to on jest odpowiedzialny za żółtą barwę) oraz kwasy tłuszczowe Omega – 6. Zawiera również niewielką ilość kwasów Omega – 3. Najbardziej wartościowy jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno, czyli nierafinowany. Olej słonecznikowy można dodawać do sałatek, nadaje się również do gotowania oraz duszenia. Nie jest natomiast polecany do smażenia i pieczenia, ponieważ ma niski punkt dymienia – w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza rozkłada się na szkodliwe związki.
Ze względu na swoje cenne właściwości bywa nazywany też oliwą Północy. Ma idealny stosunek kwasów tłuszczowych Omega – 6 i Omega – 3. W odpowiedniej proporcji kwasy te regulują gospodarkę tłuszczową organizmu, mają również wpływ na profilaktykę przeciwnowotworową. Dodatkowo olej rzepakowy zawiera wartościowe sterole roślinne o działaniu antyoksydacyjnym, a także witaminy A, K oraz E. W przeciwieństwie do słonecznikowego, ma wysoką temperaturę dymienia – nawet powyżej 180 stopni Celsjusza. Można więc śmiało stosować olej rzepakowy do smażenia i pieczenia.