Większość z nas lubi urządzać przyjęcia dla rodziny i znajomych. Kiedy jednak zapraszamy gości na wspólny posiłek, niejednokrotnie głowimy się co przyrządzić. Chcemy przecież zaserwować naszym gościom danie, które będzie smaczne i efektowne, a przygotowanie go nie sprawi nam zbyt wiele trudności. W takiej sytuacji warto sięgnąć do kuchni orientalnej. Znajdziemy w niej całe mnóstwo propozycji na pyszny, efektowny i łatwy w wykonaniu obiad, który niewątpliwie pozytywnie zaskoczy naszych bliskich.
Jeśli chcemy przygotować danie mięsne, możemy poszukać inspiracji w kuchni chińskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest chociażby miękka wołowina w sosie sojowym z warzywami. Doskonale komponuje się z półwytrawnym winem. Gdy wiemy, że nasi goście lubią ostry smak, możemy dodać do dania odrobinę suszonej papryczki chili. Wołowinę najlepiej podawać z ryżem. Jeśli mamy na gotowanie więcej czasu, możemy przygotować coś bardziej wykwintnego, na przykład aromatyczną kaczkę po wietnamsku.
Smażone piersi kaczki nabierają orientalnego charakteru, gdy dodamy do mięsa posiekany czosnek, imbir, paprykę, trawę cytrynową oraz gwóźdź programu- sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pomarańcze pochodzą z Chin i od lat są wykorzystywane w kuchni Wschodu. Takie danie, łączące w sobie słodki smak owoców, ostrość przypraw i lekko słony smak mięsa zapewni niezwykłe doznania kulinarne nam samym oraz tym, których uraczymy posiłkiem. Inne ciekawe pomysły na dania orientalne o różnym stopniu trudności można znaleźć tutaj: https://www.kuchnieorientu.pl/przepisy/.
Kiedy mamy w planach obiad dwudaniowy, do zestawu z daniem kuchni azjatyckiej możemy podać orientalną zupę. Do wyboru jest cała masa opcji. Do przygotowania zupy można wykorzystać chociażby owoce morza. Niezwykle smaczna i szybka w wykonaniu jest krewetkowa zupa wietnamska. Jej bazę przygotowujemy z wody, mleka, cukru i sosu rybnego. Wszystkie te składniki należy zagotować, a później dolać mleczko kokosowe. Potem wystarczy jedynie pokroić i ugotować krewetki. Zupę można podawać z makaronem typu udon. Natomiast w ciepłe, letnie dni zaserwujmy gościom chłodnik indyjski. Można łatwo przygotować go z bulionu z kurczaka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić danie wegetariańskie i zamiast wywaru mięsnego użyć warzywnego. Do bulionu wystarczy dodać schłodzony jogurt naturalny, śmietanę, a także drobno posiekaną, świeżą miętę. Aby nadać zupie dodatkowych walorów smakowych, możemy przyprawić ją pieprzem i trawą cytrynową.