Bezpieczeństwo i higiena transportu oraz przechowywania żywności odgrywa bardzo dużą rolę. Duże firmy i przedsiębiorstwa korzystają z różnorodnych form opakowań (każde z nich powinno być dostosowane i dozwolone do kontaktu z żywnością). Powszechnie wykorzystuje się między innymi foliowe opakowania, worki próżniowe, tekturowe pudełka, styropianowe opakowania czy worki do skrzynek. Wszystko to ma na celu jak najlepsze zadbanie o konsumenta.
BHP w pracy i transporcie żywności to bardzo ważna kwestia. Wysokiej jakości opakowania na produkty spożywcze, nie tylko pozwalają zachować optymalną świeżość produktów, ale również w znaczący sposób zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób (np. zatruć pokarmowych). Nie bez znaczenia są również wytyczne względem transportu produktów żywnościowych – jak chociażby konieczność ciągu chłodniczego w przypadku delikatnych owoców czy nabiału. Dzięki temu przeciętny klient w sklepie może mieć pewność, że kupowane przez niego produkty spełniają standardy i są bezpieczne, a ich zjedzenie nie skończy się chociażby przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.