Polecamy

Rytuał parzenia herbaty – z czego się składa?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem herbaty, czy nie, nie sposób nie zauważyć ogromnej różnorodności herbat liściastych i naparów dostępnych obecnie na rynku. Dzieje się tak głównie dlatego, że są one obecnie uznawane za jeden z najzdrowszych napojów, jakie można pić.

Istnieje wiele różnych sposobów na zaparzenie herbaty. Niektórzy używają torebek z herbatą, podczas gdy inni wolą używać luźnych herbat liściastych. Proces parzenia również różni się w zależności od rodzaju przygotowywanej herbaty. Oto przewodnik krok po kroku, jak parzyć herbaty liściaste luzem:

Zagotowanie wody

Pierwszym krokiem jest zagotowanie wody w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Przed nalaniem gorącej wody do kubka lub filiżanki należy upewnić się, że czajnik został wyłączony.

Zaparzanie herbaty 

Następnie dodaj liście herbaty do kubka lub filiżanki. Ilość użytej herbaty zależy od tego, jak mocny ma być Twój napar. Na przykład, jeśli lubisz lekką herbatę, użyj jednej łyżeczki na 200 ml wody. Jeśli wolisz coś mocniejszego, zwiększ tę ilość o połowę lub podwojenie. Teraz, gdy dodałeś liście herbaty do kubka lub filiżanki, nadszedł czas, aby dodać gorącą wodę. 

Parzenie przez trzy minuty

Następnie pozwól herbacie parzyć się przez dwie do trzech minut. Użyj timera, aby o tym nie zapomnieć. Można nawet pozostawić liście herbaty w kubku podczas picia, o ile nie przeszkadza to w wypiciu każdej kropli herbaty.  Wyjmij i ciesz się herbatą Gdy herbata parzy się przez dwie do trzech minut, wyjmij napar lub torebkę z herbatą, wyciskając ją lub wylewając to, co zostało w kubku lub filiżance.

Jeżeli będziesz chciał sam podjąć się rytuału parzenia herbaty, wtedy warto zajrzeć na stronę https://ha-herbatykawy.pl/pl/c/Herbaty/16 , na której na pewno znajdziesz dobrą herbatę dla siebie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kiedy pić białe, a kiedy czerwone wino?
Kiedy pić białe, a kiedy czerwone wino?
Dyskusję na temat tego, jakie wina nadają się do konkretnych potraw, lubią przeciągać się w nieskończoność. Jedna z zasad mówi, […]
Maści lecznicze – na jakie problemy?
Maści lecznicze – na jakie problemy?
Maści lecznicze są stosowane w leczeniu różnych chorób skóry, takich jak oparzenia, skaleczenia, choroby skóry i ukąszenia owadów. Mogą być […]
Komary – jak sobie z nimi radzić?
Komary – jak sobie z nimi radzić?
Sezon wakacyjny kojarzy się ze słońcem, ciepłem i beztroskim wypoczynkiem. Wiele osób dodałoby z pewnością do tej listy komary i […]
Ostatnie wpisy