Zakładanie własnego punktu usług gastronomicznych to niemałe wyzwanie. Niezależnie od tego, czy ma to być jedynie małe bistro, wielka restauracja czy też lokal oferujący tak zwane jedzenie na wynos, zawsze zadbać należy o właściwe wyposażenie kuchni. To w końcu od niej zależeć będzie jakość wydawanych posiłków – a tym samym zadowolenie klienta, którego nie tylko trzeba przyciągnąć, ale i utrzymać.

Ciąg kuchenny w restauracji – o czym nie można zapomnieć?

Urządzając kuchnię w lokalu gastronomicznym, pamiętać należy o meblach. Muszą one być łatwe do utrzymania w czystości i na tyle pojemne, aby zmieściły cały potrzebny sprzęt. Głównym miejscem i stanowiskiem pracy zatrudnionych kucharzy musi być natomiast palenisko. Może być to na przykład kuchenka gazowa 4 palnikowa z piekarnikiem gazowym. Taki sprzęt powinien być niezawodny i pochodzić od sprawdzonych producentów. Zapewni to wygodę pracy i szybką obróbkę termiczną żywności, a zintegrowany piekarnik pozwoli przyrządzać różnorakie potrawy.

W zależności od charakteru lokalu i oczekiwań gości warto zastanowić się także nad zakupem innych sprzętów, które znajdą się w tak zwanym ciągu kuchennym. Mogą to być frytkownice do smażenia potraw na głębokim tłuszczu, czy też płyty grillowe. Przydać się także mogą bemary, których zadaniem jest utrzymywanie temperatury gotowych już dań. Pamiętać także należy o wygodnych stanowiskach roboczych i blatach, na których wszystkie potrawy, jeszcze przed gotowaniem, będą przygotowywane. Dobrze urządzona kuchnia sprawi, że najedzony klient wróci do lokalu po raz kolejny.