W przypadku osób chorujących na cukrzycę bardzo duże znaczenie ma prowadzenie właściwej diety. W ten sposób można znacznie zmniejszyć negatywne symptomy choroby, a jednocześnie zwiększyć jakość swojego życia. Przestrzeganie prawidłowej diety daje szansę na dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Jednocześnie dieta dla cukrzyka musi wyeliminować jak największą ilość cukru.
Ograniczanie ilości cukru w diecie cukrzyka pozwala na lepsze samopoczucie chorego oraz wyższą jakość życia. Ponadto dieta cukrzycowa powinna być skonsultowana dodatkowo z dietetykiem, który ustali poszczególne dawki pokarmowe. Duże znaczenie w diecie cukrzyka ma także wysoka zawartość błonnika. Powoduje on uczucie sytości. W ten sposób zmniejsza się naturalne łaknienie. Ograniczyć cukier można także przez wykorzystywanie sztucznych słodzików. Można wykorzystywać także miód, który ma szerokie zastosowanie kulinarne, a dodatkowo zawiera wiele cennych minerałów. Jednak bardzo ważnym aspektem jest zrezygnowanie ze spożywania słodyczy. Lepiej zastąpić je porcjami owoców, warzyw czy też naturalnych koktajli, które są dodatkowo bardzo pożywne.