Jednym z najbardziej pożądanych smakołyków w okresie letnim są lody. Z jednej bowiem strony dają idealną ochłodę w upalny dzień, z drugiej zaś świetnie zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Nie dziwi zatem fakt, że w wakacje na ulice polskich miast i nadmorskie plaże wyjeżdżają liczne mobilne lodziarnie na kółkach. Takie pojazdy powinny być zawsze kompleksowo wyposażone we wszelkie niezbędne urządzenia i akcesoria, dzięki którym proces przygotowywania i serwowania pysznych lodów odbywa się wystarczająco sprawnie.
Standardowa przyczepa do sprzedaży lodów jest wyposażona przede wszystkim w instalację elektryczną, a także funkcjonalną maszynę (automat) przystosowaną do produkcji lodów jedno- i kilkuskładnikowych. Najlepiej sprawdza się model posiadający zakres mrożenia do co najmniej -35 stopni Celsjusza, wykonany z bardzo wytrzymałej stali nierdzewnej. Jeśli zdecydujemy się na oferowanie klientom lodów gałkowych, wówczas dodatkowo będzie potrzebny zestaw specjalnych pojemników z zaokrąglonymi rogami, które są przeznaczone do przechowywania masy. Należy na nie nakleić nalepki ze smakami i koniecznie umieścić w solidnej witrynie mroźniczej.
Nie obejdzie się też bez pasteryzatora, hartownika, niewielkiej lodówki na wszelkie dodatki, blendera do rozdrabniania owoców, syfonu do wytwarzania bitej śmietany, porcjonera, gałkownicy ręcznej oraz estetycznego stojaka na rożki waflowe. Odrębną kategorię stanowią drobne akcesoria w postaci szpatułek do nakładania dodatków, łyżeczek plastikowych i serwetek do otarcia twarzy po spożyciu lodów.