Polecamy

Wino – im starsze tym lepsze?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób jest przekonanych, że wino im jest starsze, tym jego smak staje się bardziej atrakcyjny. Dlatego niektórzy kupują wino na przykład w czasie urodzin dziecka, a gdy osiągnie ono pełnoletność, stawiają butelkę na stół z przekonaniem, że napój zyskał na wartości. Czy rzeczywiście tak się rzeczy mają?

Nie zawsze upływ czasu jest korzystny

Okazuje się, że większość win stojących na półce sklepowej, lub w internecie np. na stronie: https://winostyl.pl nadaje się jedynie do szybkiego spożycia. Jeśli więc chcemy raczyć się dobrym smakiem zakupionego wina, to powinniśmy je spożyć w ciągu najbliższych 2 – 3 lat. Warto jednak wiedzieć, że jest kilka czynników, dzięki którym wino może być bardzo smaczne po upływie wielu lat. Najlepszym konserwantem w tym wypadku jest cukier. Na przykład tokaj ma tak dużą ilość cukru, że uważa się go za nieśmiertelny trunek. Można więc przyjąć regułę, że wina słodkie będą miały o wiele większą trwałość niż wytrawne. Żywotność wina podnoszą również taniny. Jest ich zdecydowanie więcej w winach czerwonych niż białych, zwłaszcza gdy są przechowywane w dębowych beczkach. To właśnie one są przeznaczane do leżakowania. Konserwantem jest także siarka, dlatego wina zawierają siarczany. Związki siarki zazwyczaj powstają samoistnie podczas fermentacji.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Chiny – jak przygotować się do podróży?
Chiny – jak przygotować się do podróży?
Podróże posiadają wielu miłośników wśród przedstawicieli obu płci w różnym wieku. Nie ma w tym niczego dziwnego, bowiem jest to […]
Czy picie wina jest dobre dla zdrowia?
Czy picie wina jest dobre dla zdrowia?
W Europie od dawna istnieje tradycja picia wina do obiadu. Uważa się, że tradycja ta wywodzi się ze starożytnego Rzymu […]
Czego używa się powszechnie do utrzymania świeżości jedzenia?
Czego używa się powszechnie do utrzymania świeżości jedzenia?
Jedzenie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania na co dzień, ale żeby zachowało ono swoje dobre właściwości energetyczne oraz większość składników […]
Ostatnie wpisy