Większość osób uwielbia jeść pyszny, świeży chleb, aromatyczne bułeczki i inne wspaniałe wypieki prosto z pieca. Są one przygotowywane przez piekarzy, którzy w swojej codziennej pracy wykorzystują liczne urządzenia oraz akcesoria. W znacznym stopniu ułatwiają one wykonywanie poszczególnych zadań, takich jak choćby krojenie, mieszanie, pieczenie czy nadziewanie. Przykładem niezbędnych narzędzi są automatyczne dzielarki do chleba, umożliwiające szybkie i sprawne krojenie ciasta na identyczne kawałki.
Podstawowymi sprzętami stosowanymi przez każdego piekarza są nowoczesne piece cukierniczo-piekarnicze (m.in. elektryczne, wsadowe, wózkowe, obrotowe oraz rurkowe). Posiadają one wiele przydatnych funkcji i są przeznaczone do wypieku różnorodnych wyrobów – zarówno chleba, jak i bułek czy ciastek. Drugą kategorię użytecznych akcesoriów stanowią rozmaite narzędzia ręczne. Zaliczamy do nich przede wszystkim: miarki i dozowniki służące do precyzyjnego odmierzania składników, klipsy do zabezpieczania woreczków na chleb, sitka, wycinarki, skrobaki, noże, pistolety na krem, pędzle, łopatki, szpatułki oraz nadziewarki do pączków. Oprócz tego w codziennej pracy piekarza niezbędne okazują się następujące elementy:
– wolnostojące miksery oraz ubijaczki planetarne (umożliwiające dokładne wyrobienie ciast, mas i kremów),
– innowacyjne dzielarki hydrauliczne i dzielarko-zaokrąglarki,
– rogalikarki i młynki do tarcia suchej bułki,
– smażalniki do pączków,
– zaawansowane maszyny do wytwarzania kremów,
– wałkownice stołowe,
– krajalnice automatyczne, taśmowe i bębnowe,
– odzież ochronna – w postaci fartuchów i rękawic.