Polecamy

Czym można palić zgodnie z ustawą antysmogową?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ustawa antysmogowa wprowadziła szczegółowe wytyczne na temat surowców i materiałów, które zgodnie z prawem można wykorzystywać do opału. Przede wszystkim celem ustawy jest zmniejszenie toksycznych substancji oraz trujących związków, jakie wydzielają się podczas patelnia do atmosfery. Tym samym ustawa ta ma na celu ochronę środowiska naturalnego, ale także ochronę zdrowia ludzi i zwierząt. Przede wszystkim zabronione jest spalanie plastiku oraz folii w każdej postaci. Wypalając folię do atmosfery dostają się bardzo szkodliwe i toksyczne związki. Jest to zatem karane stosunkowo wysokimi mandatami.

Opalanie zgodnie z prawem

Do palenia można zaś wykorzystywać wysokiej jakości gruby węgiel kamienny, suche drewno oraz pellet Białystok to miejsce gdzie znajdziemy wiele ciekawych ofert. Można wykorzystać także brykiety ze słomy oraz resztki drewna po obróbce takie jak trociny czy wióry. Tego typu materiały opałowe nie wydzielają toksycznych substancji, przez co ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest minimalny. Ponadto w ten sposób nie dochodzi do gromadzenia się obszernych zabrudzeń w kominie. Tym samym znacząco zmniejsza się ryzyko wydzielania się tlenku węgla, czyli tak zwanego czadu. Należy zatem zwracać uwagę na jakość swojego opału.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak nauczyć się komunikować z partnerem?
Jak nauczyć się komunikować z partnerem?
Komunikacja z partnerem na początku znajomości przeważnie jest doskonała. Gdy lubimy te same rzeczy i mamy podobne zainteresowania, wkrótce decydujemy […]
Technologiczne zastosowania w inteligentnym domu
Technologiczne zastosowania w inteligentnym domu
W ostatnich latach wiele osób decyduje się na wybudowanie tzw. inteligentnego domu. Tego rodzaju obiekt jest wyposażony w nowoczesną, zaawansowaną […]
Długopisy wykrywalne – gdzie są wykorzystywane?
Długopisy wykrywalne – gdzie są wykorzystywane?
Kluczowe w branży spożywczej jest przestrzeganie zasad HAACP, czyli analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Przepisy dotyczą przechowywania żywności, jej […]
Ostatnie wpisy