Żurawina to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która rośnie też na terenie naszego kraju (odmiana błotna i drobnolistna). Wydaje ciemnoczerwone jagody dojrzewające przez co najmniej dwa miesiące od momentu zakwitnięcia. Wykazują one silne działanie prozdrowotne, ponieważ zawierają dużo witaminy A i C, potasu, beta-karotenu, selenu, kwasu fenolowego, flawonoidów, taniny, a także luteiny. Z tego względu powinny być spożywane przez okrągły rok.
Regularne jedzenie jagód żurawiny podnosi odporność organizmu na infekcje, wspomaga leczenie grypy, zapobiega zapaleniom dróg moczowych, niweluje rozwój groźnych komórek rakowych oraz eliminuje złogi wapniowe odkładające się w nerkach. Poza tym omawiane owoce skutecznie odkażają jamę ustną (co przekłada się na świeży oddech), regulują pracę układu trawiennego i ograniczają ryzyko zachorowania na wrzody żołądka. Z powodu kwaśnego smaku zaleca się ich przyjmowanie w postaci soków, syropów, sosów lub dżemów, ewentualnie kapsułek dostępnych w sklepach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby jagody dodać do słodkiego ciasta czy śniadaniowego musli. W okresie zimowym przydaje się suszona bądź mrożona żurawina, która posiada niemal tyle samo witamin i minerałów, co wersja świeża. Stanowi wprost świetną bazę dla deserów i rozgrzewających kompotów.