Oliwa z oliwek jest niezastąpiona w kuchni. Posiada ona szereg witamin oraz minerałów, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Chroni ona przed wieloma groźnymi chorobami oraz dolegliwościami.
Najbardziej wartościowa jest oliwa uzyskiwana z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który łagodzi różnego rodzaju alergie oraz schorzenia związane z układem oddechowym. Jest bardzo bogata w witaminę A, E, D oraz K. Regularne spożywanie oliwy z oliwek wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi miażdżycy, kamicy nerkowej, wrzodom żołądka, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała zakrzepom. Oliwa zawiera ponad 30 różnego rodzaju związków fenolowych, które chronią przed wolnymi rodnikami. Wykazuje ona działanie zapobiegające rozwojowi chorób związanych z układem krążenia oraz sercem. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. W kuchni oprócz tradycyjnej oliwy doskonale sprawdzą się także jej wersje smakowe. Szczególnie cenna jest oliwa truflowa z dodatkiem szlachetnej czarnej trufli. Najlepiej sprawdza się do dań na zimno. Oliwa spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, a przede wszystkim raka piersi i układu pokarmowego. Badania dowodzą, że wykazuje ona także świetne działanie zapobiegające rozwojowi choroby Alzhaimera, ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne w mózgu. Oliwa z oliwek jest także składnikiem wielu kosmetyków.